Overleg tussen China en Noord-Korea

China voert deze week strategisch overleg met Noord-Korea. Dat heeft het Chinese ministerie van buitenlandse zaken maandag gezegd.

De Chinese onderminister van buitenlandse zaken Zhang Yesui ontvangt woensdag in Beijing zijn ambtgenoot Kim Kye Gwan. De twee gaan het vooral hebben over de bilaterale betrekkingen en de situatie op het Koreaanse schiereiland, liet het Chinese ministerie van buitenlandse zaken weten. "China houdt de ontwikkelingen op het schiereiland nauwlettend in de gaten en werkt actief aan hervatting van de dialoog en onderhandelingen door alle partijen", aldus een woordvoerder van het ministerie. Hij doelde daarmee op het Zeslandenoverleg.

Zondag verraste Noord-Korea vriend en vijand door voor te stellen om 'op hoog niveau' besprekingen met de Verenigde Staten te beginnen om de spanningen te verminderen en te onderhandelen over een formeel einde aan de Koreaanse oorlog. Er is nooit officieel een einde gekomen aan deze oorlog. Er werd slechts een wapenstilstand gesloten.

Het Witte Huis zei alleen 'geloofwaardige onderhandelingen' te willen voeren die leiden tot een kernwapenvrij Noord-Korea. De VS staan volgens Washington altijd open voor een dialoog, maar Noord-Korea 'wordt beoordeeld op zijn daden en niet op zijn woorden'.