CPB: begrotingstekort 3,7 procent

Het Centraal Planbureau (CPB) voorziet volgend jaar een begrotingstekort van 3,7 procent. Dat heeft het CPB donderdagavond bekendgemaakt, nadat het cijfer eerder op de dag was uitgelekt.

Doordat de economie krimpt krijgt de overheid minder belastinggeld binnen, terwijl er meer wordt uitgegeven aan werkloosheidsuitkeringen. Doordat er tegelijkertijd fors wordt bezuinigd, neemt het overheidstekort desondanks af, van 4,1 procent vorig jaar tot 3,5 procent dit jaar. Volgend jaar stijgt het weer licht, vooral door het groeiende aantal uitkeringen.

Het voorspelde tekort voor volgend jaar is hoger dan het tekort van 3,4 procent dat het CPB in maart voorzag, maar lager dan de 3,9 procent die De Nederlandsche Bank eerder deze week in een eigen raming voorspelde.

Donderdagmiddag werd duidelijk dat de coalitiepartijen VVD en PvdA van plan zijn volgend jaar zes miljard euro extra te bezuinigen. Dat daarmee de Europese begrotingsnorm van drie procent wordt gehaald, is niet waarschijnlijk. Uitgaande van een tekort van 3,7 procent zijn bezuinigingen van zo'n zeven miljard nodig.

De coalitiepartijen volgen ze de aanbeveling die eurocommissaris Olli Rehn eerder deze week deed tijdens een bezoek aan Nederland. Rehn baseerde zich op de eigen raming van de Europese Commissie, die in mei verscheen. Daarin werd voor volgend jaar een tekort van 3,6 procent voorspeld.