Schoothondje Opstelten zwijgt over AIVD

"Nederlandse veiligheidsdiensten werken langs de kaders van de wet." Dat antwoordde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer op vragen over het gebruik van het Amerikaanse afluisterprogramma PRISM door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Verder wenste hij geen mededelingen te doen over de werkwijze van de AIVD.

Een anonieme AIVD-agent liet woensdag weten dat de AIVD ook toegang tot PRISM heeft. Als de dienst een Amerikaans e-mailadres opgeeft als verdacht, is volgens de agent binnen vijf minuten 'alles bekend'.

D66-Kamerlid Gerard Schouw eiste hier opheldering over. "De wettelijke kaders zijn evident", zei Opstelten. Over samenwerking met andere landen door de inlichtingendienst zweeg de bewindsman. Hij verwees bovendien naar gesprekken die Europees commissaris Viviane Reding met de VS voert over het schandaal. "Die wachten we af."

Schouw was niet tevreden met de antwoorden van Opstelten. Hij typeerde ze in een reactie als 'belabberd' en sprak van een 'slechte beurt'. Graag had hij de bewindsman onomwonden horen verklaren dat de Nederlandse inlichtingendiensten de Nederlandse wet niet via de VS omzeilt.

Opstelten zei tijdens het vragenuurtje verder er niets voor te voelen om klokkenluider Edward Snowden asiel aan te bieden. "Dat is niet onze taak", zei de minister. "In de Verenigde Staten loopt een justitieel onderzoek en dat gaan wij niet frustreren." aldus het schoothondje van Obama.

Waar Snowden zich momenteel ophoudt is onbekend. Hij heeft het hotel in Hong Kong verlaten waar hij zondag de Britse krant The Guardian te woord stond en is sindsdien spoorloos. Zowel Rusland als China zouden hem inmiddels asiel hebben aangeboden.

De Tweede Kamer nam geen genoegen met de 'uitleg' van Opstelten. Op verzoek van de SP werd besloten om hier binnenkort een Kamerdebat over te houden.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) noemde de berichten over het Amerikaanse PRISM-programma dinsdag 'zorgelijk' en zei er nog 'heel veel vragen' over te hebben. Hennis maakte zich als Europarlementariër sterk voor de privacy van Europese burgers.