Snavel kip mag niet geknipt

Er komt een verbod op het afknippen van snavels bij pluimvee. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil zo het dierenwelzijn van de miljoenen hennen, hanen en kalkoenen in Nederland vergroten.

Pluimveebedrijven knippen nu vaak de snavels van pluimvee af om het verenpikken onderling tegen te gaan. Er wordt nu gewerkt aan andere preventieve maatregelen die er de komende jaren voor moeten zorgen dat het kaalplukken afneemt, aldus Dijksma.

Het verbod gaat pas in in 2018. Dat is drie jaar eerder dan eerder was gepland. Volgens de staatssecretaris kan het verbod niet nog sneller worden ingevoerd omdat er nog geen goede alternatieven zijn. "Eerder een verbod invoeren zorgt voor bloedbaden in stallen. Nu hebben bedrijven de tijd om werkende oplossingen te ontwikkelen die het pikken tegengaan", stelt ze.

Dijksma gaat verder pleiten voor een Europees verbod op ingrepen bij pluimvee. In Brussel wordt binnenkort gesproken over nieuwe wetgeving voor dierenwelzijn. Naast het verbod op het behandelen van snavels, zijn vanaf 2015 ook het verwijderen van een deel bij de achterste teen van bepaalde hanen en het verwijderen van hanenkammen verboden.