Uitslag Indonesië - Nederland

Nederland heeft de eerste oefeninterland tijdens de Azië-trip weten te winnen. In Jakarta werd Indonesië eenvoudig met 0-3 verslagen. Siem de Jong scoorde tweemaal, terwijl Arjen Robben ook een doelpunt wist te maken. Dinsdag wacht de ontmoeting met China.

Oranje begon fel aan het oefenduel en leek al snel op voorsprong te komen. Een doelpunt van Wesley Sneijder werd echter terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Het Nederlands elftal voerde in de beginfase de druk flink op via onder meer Jeremain Lens en Ruben Schaken, maar een doelpunt bleef achterwege.

Al na een kwartier spelen moest bondscoach Louis van Gaal noodgedwongen wisselen, nadat Lens geblesseerd raakte. Arjen Robben, die maar een helft zou meespelen, moest al iets eerder aan de bak. Naarmate de eerste helft vorderde, nam de druk van Oranje af. De Indonesiërs kregen zowaar een kans, nadat Erik Pieters zich kinderlijk op snelheid liet aftroeven. Plots kreeg Oranje toch weer een kans om op 1-0 te komen, maar Van Persie wist de perfecte voorzet van Daryl Janmaat niet tot een treffer te promoveren. Ook op slag van rust wist de spits van Manchester United een grote kans niet te verzilveren.

Van Gaal gebruikte de rust om veel wissels door te voeren. Zo maakte Dwight Tiendalli zijn debuut, terwijl ook keeper Jasper Cillessen, Jens Toornstra en Miguel Nelom voor het eerst hun opwachting maakten in Oranje.

Het duurde na rust even voordat het duel op gang kwam, maar na een klein uur spelen brak Siem de Jong het duel open. Met zijn hoofd scoorde hij zijn eerste interlanddoelpunt en zette hij het Nederlands elftal op 0-1. Na dit doelpunt kreeg Oranje veel kansen op 0-2, maar het vizier bij onder meer Robben, De Jong en Schaken stond niet op scherp. Ook Rick van Wolfswinkel krijgt een grote kans op 0-2, maar hij raakte de bal compleet verkeerd.

In de 67e minuut kwam dan toch de dikverdiende 0-2 op het scorebord. De doelpuntenmaker was opnieuw De Jong en hij scoorde, net als de 0-1, met zijn hoofd. Na dit doelpunt vonden beide ploegen het welletjes, tot Robben het kort voor tijd op zijn heupen kreeg. Vanaf de linkerkant stoomde hij richting doel, scheerde tussen twee Indonesiërs heen en schoot vervolgens de bal verwoestend achter de keeper; 0-3.

Jens Toornstra maakte zijn debuut voor het Nederlands elftal (Foto: Pro Shots)