Amateurkampioen Katwijk ziet af van promotie

Topklasser Katwijk speelt de komende twee seizoenen definitief niet in de Eerste Divisie. De algeheel amateurkampioen gaat ondanks de versoepelde voorwaarden niet in op het aanbod van de KNVB. Dat liet de club maandagavond weten. Het bestuur van Katwijk denkt dat deelname aan de Jupiler League een te grote stap is.

"Katwijk heeft de ambitie om uit te groeien tot een stabiele topamateurvereniging die zich voor langere tijd met de besten kan meten. De aanpak en werkwijze is die van het stap voor stap verbeteren", aldus de zaterdagtopklasser in een verklaring.

"Binnen de vereniging is serieus gesproken over het aanbod van de tweejarige pilot. Alles overziende en afwegende hebben we vastgesteld dat de huidige koers van stap voor stap beter worden de beste kansen biedt om onze ambities te realiseren."

Naast de grote sportieve stap wijst Katwijk op de tijdsdruk die het spelen in de Eerste Divisie met zich meebrengt, vanwege de sportieve en organisatorische voorbereiding. Ook de 'onzekerheden en onduidelijkheden over de ontwikkelingen van de Jupiler League zowel sportief als op het gebied van de licentie-eisen' speelden een rol.

Naast Katwijk kreeg ook zondagkampioen Achilles '29 het aanbod om te promoveren. Die club is wel bereid volgend jaar uit te komen op het tweede profniveau van Nederland. Met de amateurteams en twee beloftenteams moest de door het faillissement van AGOVV en SC Veendam uitgedunde competitie worden aangevuld.

Mogelijk komt er door de beslissing van Katwijk een extra plekje vrij voor een beloftenteam. Ajax, FC Twente en PSV hebben er wel oren naar om hun beloften toe te laten treden tot de Jupiler League.

Dinsdag wordt in Zeist de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) gehouden. Tijdens die bijeenkomst moeten alle plannen worden goedgekeurd en komt er zodoende meer duidelijkheid over de toekomst van de Eerste Divisie.