Nieuwe Pauluskerk geopend

De Pauluskerk in Rotterdam is zondag officieel geopend. In tegenstelling tot zijn voorganger is het in het nieuwe futuristische gebouw niet toegestaan drugs te gebruiken. Burgemeester Ahmed Aboutaleb onthulde een doek met de tekst 'Overwin het kwade door het goede', een citaat uit de bijbel.

Het vorige pand uit 1960 werd in 2007 gesloopt. De Pauluskerk verwierf in de jaren tachtig en negentig landelijke bekendheid door dominee Hans Visser, die een plaats bood aan de zwakken in de samenleving, maar vooral drugsverslaafden.

De kerk grijpt de opening aan voor een feestelijke openingsweek, waarin niet alleen kerkgangers, maar alle Rotterdammers welkom zijn. De Pauluskerk verzekert elke dag te zorgen voor opvang, zorg en hulpverlening aan daklozen, illegalen en vluchtelingen en anderen 'in de marge van de Rotterdamse samenleving'.

De eerste paal van de nieuwe kerk, een ontwerp van de Engelse architect Will Alsop, werd in 2010 geslagen. De buitenbekleding bestaat grotendeels uit een koperen beplating. Het gebedshuis maakt deel uit van het nieuwbouwcomplex De Calypso, dat bestaat uit 408 appartementen, vijfhonderd overdekte parkeerplaatsen, 6500 vierkante meter commerciële ruimte.

Het gebouw heeft vier verdiepingen. Naast een lounge, een activiteitenruimte, een kosterij met bar, heeft de kerk een sociaal café, een pantry, vergaderruimte en ruimten voor kinderopvang en kantoren. De kerkzaal bevindt zich op de tweede verdieping met ruimten voor bijbelstudie, een stiltecentrum, pastoraat en een keuken. De kerkzaal krijgt een multifunctioneel karakter en wordt ook gebruikt voor conferenties en symposia. De derde en vierde verdieping telt twaalf slaap- en twee recreatieruimten, twee keukens, een kamer voor de arts, een bibliotheek en sanitaire voorzieningen.