Gemeente betreurt taxideclaraties 'caféwethouder'

Het college van burgemeester en wethouders van Helmond neemt afstand van het declaratiegedrag van wethouder Peter Tielemans. Die declareerde de afgelopen jaren tientallen taxiritten na een cafébezoek.

Het gemeentebestuur kwam zondag bijeen in een ingelaste vergadering, waarin Tielemans' interpretatie van de afspraken over declaraties ook werd afgewezen. De wethouder stelt dat was afgesproken dat hij al zijn taxiritten mag declareren.

"Als bestuurder moet jouw integriteit boven iedere twijfel verheven zijn; juist omdat wij werken met geld van de samenleving", reageert burgemeester Elly Blanksma (CDA) zondag in een verklaring. "Het college betreurt het ten zeerste dat het openbaar bestuur door deze kwestie in een negatief daglicht is gesteld."

Tielemans van de fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen was wel uitgenodigd voor de collegevergadering van zondag, maar kwam niet opdagen, meldt de gemeente. Dat geldt ook voor Jan van den Heuvel, die namens dezelfde fractie wethouder is.

Het Eindhovens Dagblad bracht de affaire zaterdag naar buiten. Veel raadsleden reageerden geschrokken op de berichtgeving. Dinsdagavond wordt een speciale gemeenteraadsvergadering gehouden over de kwestie.

Tielemans declareerde volgens de krant in 2011 en 2012 111 taxiritten, waarvan er 92 van of naar het centrum van Helmond gingen. Hij zou vooral naar zijn stamkroeg, café 't Vensterke aan de Steenweg, zijn gegaan. De wethouder liet zich 26 keer na middernacht naar huis brengen, soms diep in de nacht. De wethouder zegt zelf dat hij niets verkeerd heeft gedaan.