Ombudsman: schietincidenten politie vaak dodelijk

In vergelijking met andere landen vallen in Nederland veel doden door politiekogels. In Duitsland zijn dat er drie maal minder en in Groot-Brittanië vijf maal minder, zei de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zondag in Buitenhof. De ombudsman heeft zondag een rapport op zijn site gezet over politiegeweld.

Ook in Ierland en Polen vallen minder doden door politiekogels. Het verschil zit volgens de ombudsman deels in de training van agenten. "Bij geweld moet je in een split second beslissen of je pepperspray, een wapenstok of een armklem gebruikt. Dat kun je alleen doen als je heel goed getraind bent en als je je redelijk zeker voelt van wat je kunt en van wat je collega's kunnen."

Vaak voelen agenten zich volgens de ombudsman alleen staan. "Ze weten niet of ze van hun collega op aan kunnen." Ook traint de politie in Nederland volgens hem ook meer op het voorkomen van geweld. "Daar zijn de arrestatieteams dan ook heel goed in."

De ombudsman onderging ook een training voor een arrestatieteam, waarin hem werd geleerd zijn wapen in het holster te houden.Verder zijn er volgens de ombudsman verschillen in de werkstijl tussen korpsen onderling. Als bijvoorbeeld in Amsterdam preventief wordt gefouilleerd gebeurt dat volgens hem rustig en met zo min mogelijk vertoon. "In Rotterdam worden voorbijgangers met de handen tegen de muur gezet door agenten in gevechtskleding."

Jaarlijks zijn er ruim 15 duizend meldingen van geweld door agenten. In 775 gevallen leidt dat tot klachten of aangiftes. De ombudsman krijgt jaarlijks honderd klachten over het gebruik van geweld en handboeien door de politie.