Examenkluissleutel was al jaren 'kwijt'

Op de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam, waar eerder het vwo-examen Frans van lekte, is in 2011 een sleutel van de kluis kwijtgeraakt. Dat bleek op een persconferentie donderdagavond op de school, meldt RTV Rijnmond. Bij de kluis, waar de examens in opgeborgen lagen, werden geen braaksporen aangetroffen.

Na het zoekraken van de sleutel zou de kluis niet zijn vervangen, maar werd een sleutel bijgemaakt. Vermoedelijk werden de examens met de missende sleutel ingezien. De directie van de school ontdekte nadat de examens gelekt waren dat van sommige examens in de kluis de zegels waren verbroken.

De directie van de school liet verder weten geen idee te hebben wie de 22-jarige Rotterdammer is die in verband met het lek is aangehouden. Er zou geen 22-jarige leerling op de school zitten en ook geen 22-jarig personeelslid werkzaam zijn. De directie zei verder de 'onregelmatigheid' te betreuren.

Het eindexamen Frans voor vwo-leerlingen stond voor woensdag gepland, maar werd vanwege het lek een dag uitgesteld. Een anonieme klokkenluider had zowel de 42 opgaven als het tekstboekje op internet gezet. Hij zei ermee het onderwijs te willen verbeteren.

Update 09.16 uur

Het Ibn Ghaldoun kwam in 2007 al in opspraak toen bleek dat 200.000 euro subsidiegeld was besteed aan snoepreisjes naar Saoedi-Arabië. De school moest een bedrag van 1.2 miljoen euro terugbetalen, maar weigerde dit eenvoudigweg.

Vóór 2010 stond de school te boek als een van de slechtere vwo's van Nederland. Na het verdwijnen van de sleutel in 2010 was de school geheel toevallig opeens een van de beste scholen.

Geert Wilders liet via twitter weten: "Hadden ze het examen Nederlands gejat dan had ik het nog begrepen."