Windows 8.1 brengt desktop terug

De vertrouwde Windows-desktop keert terug in een later dit jaar te verschijnen update voor Windows 8. Gebruikers van het pc-besturingssysteem krijgen een keuze tussen de desktop en de interactieve tegels die met de lancering van Windows 8 geïntroduceerd werden. De startknop, sinds de jaren negentig linksonder in het scherm te vinden, keert niet terug in haar oude vorm.

Het ontbreken van de startknop was een van de voornaamste kritieken van consumenten. Naast het toevoegen van de desktop heeft Microsoft de zoekfunctie uitgebreid. Aan de rechterkant van het scherm kunnen gebruikers een zoekbalk opvragen waarmee direct binnen alle bestanden op de computer en online gezocht kan worden. Er komt overigens wel een 'startknop', maar deze vervult dezelfde functie als de linkeronderhoek nu, en opent de Metro-weergave (modernUI) waarmee Windows standaard opstart.

Windows 8 werd acht maanden geleden op de markt gebracht. Het bedrijf wil met het besturingssysteem de gebruikerservaring gelijktrekken op telefoons, tablets, spelcomputers en pc's. De gratis update, Windows 8.1, moet later dit jaar aangeboden worden aan de huidige gebruikers van het besturingssysteem. Wereldwijd wordt Windows 8 op zestig miljoen apparaten gebruikt.


Windows 8.1 brengt desktop terug