'Holleeder perste ex-president Hells Angels af'

De onlangs afgezette president van de Hells Angels Theo Huisman is een van de slachtoffers die volgens justitie door onder anderen Willem Holleeder werd afgeperst. Dat schrijft Het Parool donderdag. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wilde dit bevestigen noch ontkennen.

Holleeder werd maandagochtend aangehouden in een grootschalig onderzoek naar het zogenoemde Hollands netwerk. Dat netwerk speelt volgens justitie een belangrijke rol in de georganiseerde misdaad. Holleeder is geen hoofdverdachte. Dat zijn namelijk de 43-jarige Danny K. en de 48-jarige Beverwijkse sportschoolhouder Dick Vrij.

De hoofdverdachten zouden Huisman samen met Holleeder hebben afgeperst. K. en Vrij zouden ook de omstreden vastgoedhandelaar Matthijs S. hebben afgeperst. In die afpersing wordt Holleeder niet verdacht.

Holleeder wordt volgens de krant donderdagmiddag voorgeleid in de bunker van de rechtbank in Amsterdam Osdorp. De woordvoerder van het OM kon hier niks over zeggen. "Ik kan ook niet zeggen of Holleeder van een of meerdere zaken wordt verdacht." Later op de middag komt het OM met een schriftelijke toelichting.

Meer dan 450 rechercheurs deden maandag ruim veertig doorzoekingen in Beverwijk, Hilversum, Amsterdam, Amersfoort, Rijnsburg en Breda. Militairen hielpen met speciale apparatuur bij het zoeken naar verborgen plaatsen. Bij de actie is beslag gelegd op drie vuurwapens, zo'n honderd dure horloges, gepantserde auto's en enkele tonnen aan contant geld. Ook is beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie. Een deel daarvan lag op verborgen plaatsen.