Opnieuw taakstraffen geëist in zaak-Chipshol

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in hoger beroep werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen oplopend tot vier maanden geëist tegen oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch. De twee staan bij het gerechtshof in Arnhem terecht voor het plegen van meineed in de geruchtmakende Chipshol-zaak.

Tegen de 67-jarige Westenberg eiste het OM een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en 240 uur werkstraf. Kalbfleisch (66) hoorde een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en 240 uur werkstraf tegen zich eisen.

Het hoger beroep draait om de vraag hoe vaak de oud-rechters elkaar zagen. Volgens justitie logen de twee over het feit dat ze bevriend waren en regelmatig bij elkaar over de vloer kwamen.

Westenberg zou bovendien gelogen hebben over zijn telefonische contact met een advocaat in de Chipshol-zaak. 'Er wordt mij iets in de schoenen geschoven wat volstrekt niet waar is', aldus Westenberg. Het OM stelt een brief in handen te hebben van de betreffende advocaat waarin gerefereerd wordt aan het telefoongesprek tussen de twee.

Ook Kalbfleisch betwist de feiten. Hij stelt zijn collega hoofdzakelijk in de raadkamer te zijn tegengekomen. Slechts een keer zou Westenberg bij hem thuis geweest zijn op een feestje ter gelegenheid van zijn benoeming tot rechter. De belastende verklaring van zijn ex-vrouw is volgens Kalbfleisch bovendien in een emotioneel moment afgelegd. Zijn ex-echtgenote verklaarde dat de twee elkaar privé regelmatig zagen. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt volgens justitie ook dat de twee rechters wel degelijk vaak bij elkaar kwamen.

Kalbfleisch en Westenberg waren rechters in de langslepende zaak-Chipshol. In 2009 deed Jan Poot, directeur van projectontwikkelaar Chipshol, aangifte tegen Westenberg. Volgens Poot zouden de twee oud-rechters een voormalige zakenpartner van hem hebben voorgetrokken tijdens de rechtszaak over het Groenenbergterrein onder de rook van Schiphol.

De zakenpartner, Harry van Andel, zou tevens bevriend zijn met Kalbfleisch. De oud-rechter zou zijn toenmalige collega Westenberg hebben gevraagd Van Andel in juridische procedures te bevoordelen.

De rechtbank in Utrecht sprak de twee oud-rechters in november 2012 vrij wegens gebrek aan bewijs. Een deel van het bewijs bleek onbruikbaar vanwege fouten bij het OM. Justitie had 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist tegen Westenberg. Tegen Kalbfleisch eiste het OM een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Justitie ging in beroep tegen de vrijspraak.

Het vonnis van het Arnhemse gerechtshof wordt over twee weken verwacht.