Minder vlees op borden na vleesschandaal

Veel Nederlanders hebben hun consumptiegedrag veranderd sinds de recente vleesschandalen. Een op de vijf eet vaker biologisch of duurzaam vlees of is minder vlees gaan eten. Dat meldt Natuur & Milieu op basis van eigen onderzoek.

De helft van de 750 ondervraagden zegt geschrokken te zijn van de vleesaffaires. Als voorbeeld wordt 'paardengate' genoemd, waarbij paardenvlees stiekem werd verkocht als rundvlees. Sinds de affaires is 11,6 procent biologisch of duurzaam vlees gaan eten, 7,1 procent eet minder vlees van bepaalde dieren en 5,3 procent eet in het algemeen minder vlees.

Volgens een woordvoerder stijgt het aantal Nederlanders dat minder vlees eet al langer. Zo werd vorig jaar ten opzichte van 2011 per huishouden gemiddeld twintig kilo minder vlees gegeten. Negen procent van de Nederlanders eet nog elke dag vlees. Vorig jaar was dat nog twaalf procent. Natuur & Milieu verwacht dat het percentage Nederlanders dat vlees in de ban doet ook in de komende jaren verder stijgt.