Rutte: mogelijk toch meer bezuinigen

Ook premier Mark Rutte (VVD) bereidt Nederland weer voor op extra bezuinigingen. "Het ziet ernaar uit dat je er rekening mee moet houden dat er toch iets moet gebeuren", zei hij na een partijbijeenkomst in Den Haag, schrijft de NOS woensdag. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde dinsdag ook al ernstig rekening te houden met extra ingrepen.

Het kabinet zette na het afsluiten van een sociaal akkoord nog 4,3 miljard euro aan bezuinigingen in de ijskast. Het hoopte dat de extra zekerheid door het akkoord de economie een stimulans zou geven. Om de ingrepen definitief van tafel te krijgen was echter een groei van een half procent nodig in zowel 2013 en 2014. Dijsselbloem constateerde dinsdag echter dat er nog geen groei is.

Volgens verschillende media wordt in Den Haag zelfs al gesproken over een bezuinigingspakket van meer dan 4,3 miljard euro. "Je hoeft geen whizzkid te zijn zijn om te zien dat dat een reële optie is, maar of het echt zo is, moeten we in augustus zien", tekende de NOS op uit de mond van de premier. Dijsselbloem sprak maandag soortgelijke woorden.