Koningspaar bezoekt mooiste provincie

De provincietour van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaat dinsdag van start met een bezoek aan de provincies Groningen en 's lands mooiste provincie Drenthe. De komende weken bezoekt het nieuwe koningspaar alle twaalf provincies.

Tijdens de bezoeken worden steeds twee landsdelen per dag bezocht. In Groningen begint het bezoek met een ontvangst in het provinciehuis. Daarna staat een stadswandeling gepland, die wordt opgeluisterd met optredens en diverse activiteiten. Daarna bezoekt het koningspaar het landgoed Nienoord in de gemeente Leek, een typische Groninger buitenplaats. Daar vindt onder meer een demonstratie van modelbootjes in de slotgracht plaats.

Het bezoek in Drenthe begint met een 'informele bijeenkomst' met honderd inwoners uit de provincies Groningen en Drenthe. Dat gebeurt op de Havezate Mensinge, een landgoed op de grens van beide provincies. Daarna gaat het stel naar Dwingeloo, waar twaalf gemeenten hun toekomstdromen presenteren. Ook daar zijn er diverse muziekoptredens.

Vervolgens wordt een wandeling gemaakt in Beilen, voordat het bezoek wordt afgesloten in de hoofdstad Assen. Bij binnenkomst in de 'TT-stad' zal het paar worden begeleid door motoren. Willem-Alexander en Máxima maken in Assen een stadswandeling, met langs de route diverse optredens. Ook worden zij toegezongen door de Drentse zanger Daniël Lohues. Het bezoekt eindigt in het oude provinciehuis.

Tijdens de bezoeken worden de koning en zijn vrouw begeleid door de commissaris van de koning. In Groningen is dat Max van den Berg (PvdA), in Drenthe Jacques Tichelaar, ook een PvdA'er.

Hoewel de provincies de bezoeken zelf mogen invullen, zijn er terugkerende elementen. In elke provincie wordt de hoofdstad bezocht en staat een bijeenkomst gepland met honderd inwoners in de buurt van de provinciegrens. Dit zijn mensen die om diverse redenen een bijzondere betekenis hebben voor de provincie. Ook ontmoet het koningspaar in elke provincie een afvaardiging van de school die de meest originele koningsspelen heeft georganiseerd.

Nadat de twee noordelijke provincies dinsdag het spits hebben afgebeten, volgen donderdag Gelderland en Utrecht. Op 12 juni is het de beurt aan Limburg en Noord-Brabant, gevolgd door Friesland en Noord-Holland (14 juni), Flevoland en Overijssel (19 juni) en Zeeland en Zuid-Holland op 21 juni. Het Caribisch deel van Nederland komt in november aan de beurt.