President IsraŽl: 'Tijd voor vrede'

"Het is tijd om vrede te sluiten." Dat zei de Israëlische president Shimon Peres zondag op een bijeenkomst van het World economic forum (WEF) in Jordanië. Volgens het staatshoofd is er 'een reeële mogelijkheid' om tot een vergelijk met de Palestijnen te komen. Peres zei dat beide partijen 'scepcis en twijfel' over boord moeten zetten. "Dit is een belangrijk moment. Er is geen tijd te verliezen. We moeten weer gaan onderhandelen en de gesprekken met de Palestijnen afronden."

De president betoogde dat de enige oplossing de vormen van twee staten is, een Palestijnse naast de Israëlische, die als goede buren opereren, 'in vrede en waardigheid', en met elkaar economisch samenwerken. Die boodschap moet ook aan de jonge generaties worden meegegeven. "Als we deze kans missen zullen we alleen maar diep teleurgesteld raken", aldus Peres. "Vanuit mijn ervaring geloof ik dat we nu een mogelijkheid hebben iets te bereiken. Het zal niet eens zoveel tijd kosten." Peres ontving in 1994 de Nobelprijs voor de vrede.

Op het WEF zal hij onder meer de Palestijnse president Mahmoud Abas ontmoeten. De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijen liggen al jaren stil. De Palestijnen eisen dat Israël ophoudt met de bouw van nederzettingen op de westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De regering onder leiding van Benjamin Netanyahu weigert dat en zegt geen voorwaarden vooraf van de Palestijnen te accepteren.

Abbas riep Israël bij het WEF opnieuw op een einde te maken aan 'de bezetting van ons land', de nederzettingen te verlaten en de duizenden Palestijnse gevangenen vrij te laten. "Dat zal ons vrede bezorgen en veiligheid voor u en ons verzekeren", aldus Abbas.

Abbas liet weten dat hij binnen enkele weken een nieuwe regering wil benoemen nu premier Salam Fayyad enkele weken geleden na een conflict met hem opstapte. Er zijn drie kandidaten voor zijn opvolging: Mohammed Mustafa (oud-topman Palestijns investeringsfonds), Rami al-Hamdallah (een vooraanstaand wetenschapper) en Mohamed Ishteya (lid van het dagelijks bestuur van Fatah, de partij van Abbas).

Bij het WEF is ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. Die probeert sinds zijn aantreden in februari wanhopig het vredesproces weer op gang te helpen.