'Banken willen pingegevens verkopen'

Banken willen gegevens over het pingedrag van hun klanten verkopen. Dat gebeurt via Equens, het bedrijf dat pintransacties verwerkt, meldt de NOS donderdag. Bedrijven kunnen informatie kopen over welke winkels klanten bezoeken en hoeveel ze daar uitgeven.

De gegevens zouden niet te herleiden zijn naar individuele klanten, maar wel naar de wijk waar de klant woont. Directeur van Equens Dave Rietveld heeft eerder tegen BNR gezegd dat hij zich aan de privacyregels houdt. "Wij gaan hier integer mee om, anders is ons bestaansrecht weg."

Volgens de NOS stond de Rabobank aanvankelijk achter het plan, maar heeft de bank nu toch twijfels. Hetzelfde zou gelden voor ABN Amro. Beide banken waren donderdagavond niet meteen bereikbaar voor commentaar.

D66 wil dat het kabinet een stokje steekt voor de handel in pingegevens. "Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft", stelt D66-Kamerlid Gerard Schouw, die met fractiegenoot Wouter Koolmees Kamervragen heeft gesteld.