De Hakkelaar niet vervolgd voor witwassen

De veroordeelde drugshandelaar Johan V., beter bekend als de Hakkelaar, wordt niet vervolgd voor witwassen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag.

De strafzaak tegen V. over het witwassen is geseponeerd wegens onvoldoende bewijs. In het onderzoek naar het vermogen van V. doorzochten opsporingsdienst FIOD en de politie in oktober diverse woningen en bedrijven. V. werd toen aangehouden, samen met zijn zoon en nog twee betrokkenen. Hij zat zes weken vast.

De 58-jarige V. werd in 1998 in hoger beroep tot 5,5 jaar cel en een miljoen gulden boete veroordeeld voor grootschalige drugshandel. De Belastingdienst legde hem een naheffing op van ruim 120 miljoen euro op vanwege zijn verdiensten met hasjtransporten. Dat bedrag heeft hij niet betaald.

Vanaf 2000 is hij een jaar gegijzeld geweest, omdat hij weigerde inzage te geven in zijn inkomsten en vermogen.

Justitie liet eerder weten te vermoeden dat V. nog altijd beschikte over grote sommen geld beschikt. Hij zou geen legale inkomsten hebben, maar toch grote uitgaven doen. Er is echter geen vermogen gevonden.

Bij de doorzoeking in oktober werden in de woning van de zoon van V. vijfduizend xtc-pillen, een hoeveelheid MDMA en een tabletteermachine voor synthetische drugs in beslag genomen. De zoon is daarvoor inmiddels veroordeeld door de rechtbank in Alkmaar. Hij is in beroep gegaan tegen zijn straf.

Bij de doorzoeking werd in de woning van de broer van de Hakkelaar een wapen en een hoeveelheid softdrugs gevonden. Het OM moet nog beslissen of hij daarvoor wordt vervolgd.