Moslims hakken Londenaar dood

In de wijk Woolwich, in het zuidoosten van Londen, is een man, mogelijk een soldaat uit een nabijgelegen kazerne, vermoord door twee reli-idioten. (foto's en meer op liveleak)

De twee aanvallers, uitgerust met machetes, zijn op hun beurt neergeschoten door de politie. Een van hen ligt in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. Volgens ooggetuigen riepen de aanvallers populaire dingen als 'god is groot' of 'Allahu akbar' en trokken ze de man naar het midden van de weg om hem daar als trampoline te gebruiken. Andere ooggetuigen spreken van een onthoofding.

De aanvallers hebben aan toevallige voorbijgangers gevraagd om foto's en filmpjes te maken van hun daden, waarschijnlijk om op die manier meer publiciteit te genereren en aandacht te vragen voor de zaak waar ze voor zeggen te strijden.

In Zweden waren eerder deze week al ernstige rellen omdat een man met een machete werd doodgeschoten door de politie.

Update 20.25 uur:
De Britse premier Cameron heeft een spoedoverleg aangekondigd naar aanleiding van de gebeurtenissen. Het betreft een zogenoemd COBRA-overleg. Dit soort regeringsoverleg wordt gehouden wanneer er sprake is van een nationale crisis of als de Britse bevolking in gevaar is in het buitenland. COBRA staat voor Cabinet Office Briefing Room A. Er zou sprake zijn van een terreurdaad.

Update 5.45 uur:
Na op het slachtoffer ingehakt te hebben verklaarde een van de daders het volgende: "We zweren bij de almachtige Allah dat we onze strijd tegen jullie nooit zullen staken. De enige reden waarom we dit hebben gedaan is omdat er iedere dag moslims sterven. Deze Britse soldaat is een oog om oog, tand om tand. Het spijt me dat vrouwen hier vandaag getuige van moesten zijn. Maar in ons land moeten vrouwen hetzelfde aanschouwen. Jullie mensen zullen nooit veilig zijn. Verwijder jullie regering, ze geven niet om jullie."