Mogelijk seriemoordenaar in Rotterdam

De politie denkt dat mogelijk een seriemoordenaar achter de moord op vijf prostituees in Rotterdam zit. In de zaken is sprake van opvallende overeenkomsten. Dat zeiden leiders van cold caseteams dinsdag in Nieuwsuur.

De moorden zijn de afgelopen 25 jaar in Rotterdam gepleegd, de laatste in 1999. De slachtoffers zijn Beppie Michels, Mientje van Balkom, Beredina Stijger, Francis Garcia-Hofland en Jeanet Sip.

Bij vier van de vijf vrouwen werd de keel doorgesneden, iets wat bij dit soort moorden niet vaak gebeurt. Ook zijn bij alle vrouwen dezelfde soort seksuele handelingen verricht en zijn de slachtoffers afgedekt met op de vindplaats aangetroffen materialen.

De afgelopen dertig jaar werden in Nederland 127 prostituees vermoord. Daarvan zijn 42 moorden opgelost. In de 85 andere zaken zoekt de politie nog steeds naar de daders.

Aanleiding om naar mogelijke overeenkomsten in de moorden te kijken, was een zaak over een seriemoordenaar in Engeland. "Wij dachten: kan dat ook in Nederland?", zei teamleider van het landelijke cold caseteam in Rotterdam Rene Bergwerff.