Wilders in Shariawijk

PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdag onder grote belangstelling van de media en onder zware beveiliging een bezoek gebracht aan de Haagse Schilderswijk. Hij bezocht eerst een politiebureau en ging daarna de wijk in.

"Ik wil laten zien dat we hier in Nederland zijn, niet in Marokko of Saudi-Arabië", zei Wilders. "Dit stukje land, ook dit stukje Schilderswijk, is van ons, niet van hen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe de wijk eruit ziet. Het lijkt nauwelijks nog op Nederland, maar het is wel Nederland en dat moet ook zo blijven."

Aanleiding voor het bezoek van Wilders is een verhaal dat dagblad Trouw zaterdag publiceerde. De strekking was dat in een deel van de Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan andere buurtbewoners. Volgens Wilders heeft de politie tegen hem gezegd dat dit wel gebeurt, maar niet zo vaak als in Trouw wordt gesteld. In de schilderswijk worden mensen op straat aangesproken op zaken die de orthodoxe meerderheid niet aanstaan, zoals roken, het eten van varkensvlees en het drinken van alcohol. Vrouwen krijgen ongevraagd kritiek op kleding die te bloot of te opvallend zou zijn.

Enkele maanden geleden verschenen er al video's waarop te zien is dat deze praktijken ook in delen van Engeland voor komen. Groepen orthodoxe moslims intimideren voorbijgangers en dwingen ze zich te conformeren aan de islamitische leefregels.

Dinsdagochtend bezocht ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) al de Schilderswijk, maar dan zonder pers.


Nu ook in Nederland...