Weer ophef om burgemeester Toronto

In Canada is ophef ontstaan om een video waarop de burgemeester van Toronto te zien zou zijn terwijl hij crack rookt. De video is niet openbaar gemaakt, maar de krant Toronto Star en de roddelwebsite Gawker zeggen de beelden te hebben gezien, die zijn gemaakt door een man die beweert dat hij de drugs aan burgemeester Rob Ford heeft verkocht.

Ford noemde de aantijging vrijdag 'bespottelijk'. Locoburgemeester Doug Holyday zette vraagtekens bij de authenticiteit van de opnamen. 'Video kan gemanipuleerd worden' en 'drugdealers kun je niet vertrouwen', zei hij.

Het is niet voor het eerst dat de burgemeester van Canada's grootste stad in opspraak komt. Ford is ervan beschuldigd regels tegen belangenverstrengeling aan zijn laars te hebben gelapt en vanuit zijn auto obscene gebaren te hebben gemaakt naar burgers. Ook is hij in het nieuws gekomen door scheldpartijen met een medewerker van het openbaar vervoersbedrijf en een verslaggever van de Toronto Star.

Hij werd in 2010 gekozen met de belofte een eind te maken aan de spilzucht van de gemeente. Ook zei hij dat Toronto beter af zou zijn als het geen immigranten meer zou toelaten; de helft van de bevolking van Toronto is buiten Canada geboren.