Aanslagen op moskee en begrafenis Irak

Bij een dubbele bomaanslag bij een soennitische moskee in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vrijdag minstens veertig mensen om het leven gekomen. Enige tijd nadat een bom was ontploft deed zich een tweede explosie voor, die veel mensen trof die waren toegesneld om slachtoffers van de eerste ontploffing te helpen. Minstens 56 mensen raakten gewond, zei de politie.

De dubbele aanslag op de moskee vond plaats in de wijk Baqouba. Ten zuiden van Bagdad werd ook een aanslag gepleegd op een soennitische begrafenis, met zeven doden en elf gewonden als gevolg.

Woensdag en donderdag waren bij aanslagen in overwegend sjiitische wijken vijftig mensen omgekomen. Het weer toenemende geweld heeft de vrees doen ontstaan voor een nieuwe cyclus in de sektarische strijd in Irak.

De spanningen tussen sjiieten en soennieten lopen ook op door de burgeroorlog in Syrië. In de zuidelijke stad Basra woonden vrijdag honderden mensen de begrafenis bij van twee sjiitische strijders die in het buurland waren gesneuveld. Zij waren naar Syrië gegaan om sjiitische heiligdommen te helpen beschermen tegen soennitische Syrische opstandelingen. Irak heeft een door sjiieten gedomineerde regering, maar is in het conflict in Syrië officieel neutraal.