Ruim 500 kilometer file door regen en Pinksteren

De regen en het aankomende pinksterweekeinde zorgen donderdag voor grote drukte in de avondspits. Verspreid over het land stond er op het hoogtepunt rond 17.45 uur ruim vijfhonderd kilometer file. Met name in de Randstad is het druk, meldt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst.

Die grens van vijfhonderd kilometer is volgens de zegsman 'uitzonderlijk'. "Files die zo uit de hand lopen zien we niet vaak." Op het hoogtepunt om 17.47 uur stond er 515 kilometer. Op een reguliere donderdagavond staat er zo'n 225 kilometer file.

Door een ongeluk op de A10 bij Amsterdam werd de A10-Zuid bij de Rivierenbuurt in Amsterdam enige tijd afgesloten. Rond 17.30 uur was die weg weer open, maar werden nog spoedreparaties aan de weg uitgevoerd. Alle files die ontstonden door het omrijden, onder meer bij de Tweede Coentunnel, lossen nu moeizaam op, aldus de zegsman.

"De hele Randstad is een drama. Overal is het aansluiten", laat de woordvoerder weten. Ook rond Rotterdam is het onder meer vanwege een ongeluk op de A20 druk. Op de A28 bij Utrecht is een rijstrook tijdelijk dicht door een grote plas regenwater. Vanwege slipgevaar werd die weg deels afgesloten. Tussen Amersfoort en knooppunt Rijnsweert stond rond 17.45 uur zo'n zeventien kilometer.

Het is de derde keer dit jaar dat de grens van vijfhonderd kilometer file wordt overschreden. Eerder gebeurde dat in ochtendspitsen op 15 januari en 6 februari. Beide keren was hevige sneeuwval de oorzaak.