Gemeenten vragen om meer kroningsputdeksels

Het speciale putdeksel dat alle gemeenten hebben gekregen naar aanleiding van de troonswisseling, is nog enkele honderden keren nabesteld. Diverse gemeenten hebben om extra exemplaren gevraagd, zegt een woordvoerder van putdekselproducent Aquafix woensdag.

Het bedrijf uit Mijdrecht stelde ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander per gemeente gratis een 'kroningsdeksel' ter beschikking. Op het putdeksel staat een afbeelding van het koningspaar met daaronder een gouden kroontje.

De deksels, bijna honderd euro per stuk, kostten het bedrijf meer dan veertigduizend euro, maar dat was het volgens de woordvoerder waard. Met de extra bestellingen, waarvoor gemeenten moeten betalen, is dat bedrag er voor een deel uitgehaald. Daarnaast was er veel media-aandacht.

Veel gemeenten willen meer deksels 'om de stadsharten op te leuken' of voor op routes waar het koningspaar binnenkort komt. Per verkocht exemplaar doneert de fabrikant vijf euro aan kankerstichting KiKa.

Overigens lijkt de putdeksel nog niet overal te zijn geplaatst. Zo heeft het CDA in het Friese Achtkarspelen de gemeenteraad om opheldering gevraagd over de plaatsing van het deksel in de gemeente. Fractielid Marten Claus vindt dat het wel erg lang stil blijft en wil weten of het deksel wel is aangeboden en waarom het niet is geplaatst.

Volgens Aquafix heeft elke gemeente een inhuldigingsdeksel gekregen. Wel beaamt de woordvoerder dat sommige gemeenten nog niet aan de plaatsing toe zijn gekomen. Het deksel ligt niet alleen in Nederland. Bij de ambassade in Beijing is ook een exemplaar gelegd.

Submitter:  Bron: Novum