'Laat beelden van geweld op straat zien'

Als er op straat iemand in elkaar wordt geslagen, moet de politie direct de beelden van bewakingscamera’s naar buiten brengen, vindt driekwart van de Nederlanders. Bij winkeldiefstal is twee op de drie mensen voor openbaarmaking van de beelden. Maar het tonen van de opnames mag er niet toe leiden dat de daders een lagere straf krijgen, vindt 79 procent.

Dat blijkt uit een enquête die de veiligheidsbeurs Safety& Security Amsterdam (SSA) heeft laten uitvoeren. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt het prima als burgerwachten of beveiligingsbedrijven worden ingezet om een buurt veiliger te maken. Zes op de tien Nederlanders willen dat er meer blauw op straat komt. Hogere straffen helpen om Nederland veiliger te maken, denkt een meerderheid, maar voor de doodstraf is weinig animo.

Mensen voelen zich niet veilig in het openbaar vervoer. Overdag heeft ruim een kwart nare gevoelens in trein, bus, tram en metro. Dat stijgt 's avonds naar 59 procent. Veilige plekken zijn het eigen huis en de eigen buurt.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1117 Nederlanders van 18 tot en met 70 jaar. SSA 2013 wordt van 4 tot en met 6 juni gehouden in Amsterdam RAI.