Fietsersfeestje onder passage Rijksmuseum

De opening van de passage onder het Rijksmuseum voor fietsers is reden voor de Fietsersbond om een feestje te organiseren. Een uur nadat het museum maandag om 17.00 uur zijn deuren sluit wordt aan de eerste 'nachtopening' voor fietsers een feestelijk tintje gegeven.

Voor iedereen is er 'fietsdrop' en voor de eerste fietspassanten een fraai aandenken, laten de bond en het Comité Red de Onderdoorgang weten. "Een eerbetoon aan een onmisbaar fietspad, het mooiste van de wereld."

Het museum opende zijn deuren op 13 april, maar het geduld van fietsers wordt nog op de proef gesteld. De tunnel zou maandagochtend al opengaan voor fietsers, maar hulp- en nooddiensten bekijken nog of de veiligheid wel is gewaarborgd.

De gemeente gaf vrijdag aan dat fietsers naar alle waarschijnlijkheid vanaf dinsdag de hele dag door de passage kunnen rijden. Zowel stadsdeel Zuid als het museum wil overdag eigenlijk geen fietsers, maar het college en de gemeenteraad hebben bepaald dat fietsers er zowel overdag als 's nachts gewoon doorheen mogen.

In het weekeinde en op feestdagen, als het extra druk is in het museum, wordt de onderdoorgang op 'piekmomenten' afgesloten voor fietsers. Scooters worden geweerd.

Vanwege de enorme toeloop stond er de afgelopen week lange rijen, ook buiten het museum. Het Rijksmuseum trok in de eerste maand maar liefst driehonderdduizend bezoekers, wat alle verwachtingen overtreft.