'Voetbal veruit gevaarlijkste sport'

Voetbal is veruit de gevaarlijkste sport in vergelijking met andere populaire sporten. Op en rond voetbalvelden zouden tientallen keren vaker misdragingen voorkomen, meldt het AD maandag op basis van eigen onderzoek bij acht sportbonden en hun tuchtcommissies.

Bij een op de 33 wedstrijden in het voetbal vindt een incident plaats dat door de tuchtcommissie beoordeeld moet worden. Bij basketbal is er bij een op de 291 wedstrijden een incident, bij hockey is dat bij een op de 374 duels. Bij volleybal en tennis gaat het slechts om één incident op de vijftienhonderd wedstrijden.

De 'slappe en ouderwetse houding' van de KNVB zou de oorzaak zijn van het wangedrag bij voetbal, vinden sportbonden en scheidsrechters. "Voetbal is eigenwijs en de KNVB is oerconservatief", zegt voorzitter van de tuchtcommissie van de basketbalbond Paul Bokern. De KNVB verwerpt de kritiek.

Dit weekend deden zich in het amateurvoetbal opnieuw geweldsincidenten voor. Twee voetballers in het Zuid-Hollandse Ottoland en het Brabantse Haarsteeg werden aangehouden nadat ze een scheidsrechter hadden mishandeld. Beide scheidsrechters bleven ongedeerd.