[KNVB beker] Uitslag finale AZ - PSV

AZ heeft voor de vierde keer de KNVB Beker gewonnen. In de Rotterdamse Kuip won de Alkmaarse ploeg met 2-1 van favoriet PSV. Maher en Altidore scoorden binnen het kwartier al voor AZ, terwijl Locadia de goal voor PSV maakte.

In de eerste helft was er genoeg te beleven in De Kuip. PSV had na tien minuten al een strafschop moeten krijgen maar een handsbal van Viergever werd niet bestraft. Nauwelijks vijf minuten later stonden de Eindhovenaren al met 2-0 achter.

Eerst wist Maher, die volgend jaar mogelijk bij PSV speelt, een prachtige individuele actie af te ronden. Twee minuten later wist de Amerikaan Altidore Marcelo uit te kappen en schoot via doelman Waterman de 2-0 tegen de touwen.

Altidore zette AZ op een 2-0 voorsprong (Foto: Pro Shots)

Het spel hobbelde vervolgende op en neer, waarbij het tempo hoog lag, evenals het aantal fouten, maar tot grote kansen leidde het niet. Toch kwam PSV nog voor rust terug in het duel. Locadia, die Matavz verving in de spits kopte tien minuten voor rust de 2-1 binnen.

Na rust moest PSV komen maar dit lukte maar mondjesmaat. Mertens stuitte op een AZ-been en schoten van Lens en Van Bommel konden worden gekeerd door Esteban. Een kwartier voor tijd kreeg Locadia misschien wel de beste kans, maar hij had teveel tijd nodig. AZ wist er nauwelijks meer uit te komen, maar kwam ook niet echt in de problemen.

Locadia kopte de 2-1 binnen. (Foto: Pro Shots)

Desondanks moest Estebsn vijf minuten voor tijd wel redding brengen op een schot van de ingevallen PSV-spits Matavz. Hij wist de bal net naast te duwen. Twee minuten voor tijd kreeg international Lens eveneens een goede kans; zijn schot belandde op de paal. In de tegenstoot kreeg Maher dé mogelijkheid het duel te beslissen maar zijn schot was niet goed geplaatst en werd gepakt door Waterman.

Daarna kwam AZ niet meer in de problemen en wist voor het eerst sinds 1982 de KNVB Beker te winnen. Voor PSV zijn de druiven zuur, want na het kampioenschap lopen ze ook de beker mis.