Duitse regering akkoord met verkoop tanks Indonesië

De Duitse regering heeft het licht op groen gezet voor de verkoop van 104 tanks aan Indonesië. Daarnaast verkoopt Duitsland zestig pantservoertuigen en ondersteunende voertuigen aan Jakarta. Dat heeft de regering bevestigd na vragen van oppositieleider Katja Keul. De brief van de regering werd woensdag vrijgegeven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel meent dat het zinvol is om 'betrouwbare partners' te helpen om de veiligheid in hun eigen regio te bewaken en dat in sommige gevallen te doen door defensiematerieel te leveren. De oppositie vindt echter dat de Duitse regering iets te graag wapens wil exporteren naar gevoelige regio's. Vorige maand nog maakte een Duits bedrijf bekend een deal te hebben gesloten met Qatar om de Golfstaat te voorzien van 62 nieuwe tanks en 24 houwitsers.

Nederland heeft eerder afgezien van het leveren van tanks aan Indonesië, omdat gevreesd werd dat deze zouden worden ingezet tegen de eigen bevolking. Daarop maakte Indonesië bekend met Duitsland in zee te zullen gaan.