'Door Harryhausen geloofde ik in monsters'

Voor Edgar Wright, maker van films als Shaun of the Dead en Scott Pilgrim vs The World, was de dinsdag overleden meesteranimator Ray Harryhausen de grootste inspiratie in zijn leven. "Ik heb elk van zijn frames bestudeerd", zegt Wright tegen de BBC. "Door Ray geloofde ik in monsters."

Harryhausen, pionier in de stopmotionanimatie, overleed dinsdag op 92-jarige leeftijd aan een nog onbekende oorzaak in een ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. De Amerikaanse filmmaker vergaarde bekendheid met spektakelfilms als Clash of the Titans en Jason and the Argonauts. Hij kreeg in 1992 de Gordon E. Sawyer Award, een speciale Oscar, voor zijn oeuvre. Harryhausen werd 92 jaar.

Stopmotionanimatie is een techniek waarbij modellen steeds een beetje van pose worden veranderd, waarna een camera een shot maakt van een enkel frame. Als die achter elkaar worden afgespeeld, lijkt het alsof het model beweegt. Een van de bekendste voorbeelden is King Kong uit 1933 en ook, veel later, de Wallace en Gromit-films.

De techniek is al zo oud als het filmen zelf en kan worden gebruikt voor allerlei bewegende objecten, van beesten tot ruimteschepen tot monsters. Harryhausen creëerde met deze techniek voornamelijk monsters en magische wezens, zoals vuurspuwende draken en bewegende skeletten.

"Ray is één van de groten, zo niet de grootste", zegt Wallace en Gromit-maker Nick Park. "Hij was mijn leven lang mijn inspirator en mentor."

James Cameron beschrijft Harryhausen als een reus in de wereld van sciencefictionfilms. "Zijn inspiratie leeft eeuwig voort", zegt Steven Spielberg. George Lucas laat weten dat er zonder Harryhausen wellicht geen Star Wars was geweest.

De stichting roemt Harryhausens behendigheid in het tot leven wekken van zijn modellen. "In zijn handen waren het ineens geen poppen meer, maar volwaardige personages."


'Door Harryhausen geloofde ik in monsters' (Foto: Novum)