Grote woorden over Noord-Korea

De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn volledig in staat zich te verdedigen en dulden niet langer dat Noord-Korea met zijn nucleaire provocaties voor internationale crises zorgt. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag na overleg met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Park Geun-hye gezegd.

Het bezoek van Park was haar eerste in haar hoedanigheid van president van Zuid-Korea en stond in het teken van het 60-jarige bondgenootschap van haar land en de VS.

Voorafgaand aan haar bezoek zei Park tegen CBS News er geen moeite mee te hebben zich hard op te stellen jegens Noord-Korea. Als het noorden het zuiden aanvalt 'zullen we het hen betaald zetten'.

Pyongyang is er niet in geslaagd een wig te slaan tussen Washington en Seoul, zei Obama. Het overleg in het Witte Huis is het bewijs dat Noord-Korea 'wederom gefaald heeft'.

Ondertussen haalde Pyongyang uit naar de VS en Zuid-Korea, die deze week in de Gele Zee gezamenlijke legeroefeningen houden. Het Koreaanse Volksleger dreigde met militaire vergelding als Noord-Koreaanse wateren tijdens de oefeningen geschonden worden.