Branche: maatregelen tegen babyvoeding naar China

Maatregelen moeten de uitvoer van babymelkpoeder naar China bemoeilijken. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en brancheorganisatie van voedselproducenten FNLI willen praten met de Nederlandse overheid en de Chinese ambassade over restricties tegen opkopers.

Dat stellen de twee brancheorganisaties maandag na een spoedoverleg vanwege het tekort aan babymelkpoeder. Door de grote vraag vanuit China zijn schappen in Nederland tegenwoordig geregeld leeg.

De Nederlandse fabrieken van Nestlé, Nutrilon en Friso hebben de productie van babymelkpoeder de laatste tijd al flink opgeschroefd. In veel winkels mag nu daarnaast maar een beperkt aantal pakken melkpoeder per keer worden gekocht. "Helaas kan met deze huidige maatregelen onvoldoende aan de vraag naar bepaalde producten worden voldaan", aldus het CBL en FNLI maandag in een verklaring.

De Chinese vraag naar westerse babyproducten is al sinds het melamineschandaal in 2009 hoger. In babyproducten van Chinese makelij was toen de schadelijke en goedkope stof toegevoegd. Als gevolg overleden acht baby's. In eerste instantie hadden vooral fabrikanten in Australië en Nieuw-Zeeland last van de grote vraag uit China. Sinds eind vorig jaar is de vraag naar het 'betrouwbare' westerse poeder in Duitsland, Engeland en Nederland toegenomen.