Man prostaat kwijt na blunder ziekenhuis

Een gezonde patiënt van het Diaconessenhuis in Leiden is door een verwisseling zijn prostaat kwijt. Het ziekenhuis ging over tot verwijdering op basis van de uitslagen van een onderzoek. Die behoorden echter toe aan een naamgenoot. Dat bevestigt het ziekenhuis maandag na berichtgeving over de kwestie in het AD.

De 64-jarige man meldde zich volgens de krant in september met een plasklacht bij het ziekenhuis. Bij onderzoek werd een tumor geconstateerd, waarop in december de prostaat werd verwijderd. Vijf weken later bleek dat de gegevens van de man waren verwisseld met iemand met dezelfde achternaam. De man is nu incontinent en impotent.

De raad van bestuur van het ziekenhuis zegt de fout te betreuren en heeft beide patiënten excuses aangeboden. Het ziekenhuis heeft ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd. Uit onderzoek bleek onlangs dat niet te achterhalen is wanneer de fout precies is gemaakt. De aanbeveling om de procedures aan te scherpen wordt overgenomen.

Begin 2011 verloor een 63-jarige man uit Den Haag ook zijn prostaat vanwege een fout in het Haagse ziekenhuis Bronovo. De man kreeg te horen dat hij prostaatkanker had en nog maar enkele jaren te leven, waarop hij zijn prostaat liet verwijderen. Ook toen bleek weefsel van twee patiënten verwisseld.

Cartoon door Mark van Eijk
Door Mark van Eijk