'Corporaties doen te weinig tegen burenruzies'

Woningcorporaties kunnen meer tegen burenruzies doen dan ze denken. Ze gaan er onterecht vanuit dat ze overlastgevende huurders alleen maar kunnen aanpakken door hen uit hun huis te zetten, zeggen juristen zaterdag in Trouw.

Corporaties pakken overlast in de eerste plaats aan door gesprekken te voeren met de betrokken huurders. Als dat geen oplossing biedt, zouden ze het er vaak bij laten zitten. Ze schrikken volgens de krant terug voor het uiterste middel: ontruiming.

Maar tussen een gesprek en ontruiming bestaan veel meer mogelijkheden, zegt een specialist op het gebied van openbare orde en overlast aan de Universiteit van Groningen Michel Vols in de krant. Hij wijst erop dat in de wet staat dat huurders zich als 'goed huurder' moeten gedragen. Als iemand zich niet goed gedraagt kunnen corporaties dus naar de rechter stappen. Die kan de huurder dan bepaalde verplichtingen opleggen.

Vols wijst erop dat Voetbalhooligans een gebiedsverbod kunnen krijgen. "Waarom kan iemand die burenoverlast veroorzaakt dan niet verplicht worden om bijvoorbeeld z'n hond weg te doen, bepaald bezoek niet meer te ontvangen of psychische hulp te zoeken?" Volgens hem kan zo ander gedrag worden afgedwongen.

Als een zaak alsnog vastloopt, kan een corporatie met eerdere rechterlijke uitspraken in de hand een huurder alsnog uitzetten. Veel corporaties kennen de instrumenten die de wet hen biedt volgens Vols niet goed genoeg. Huurrechtdeskundige Anky Kloosterman zegt in de krant dat corporaties inderdaad veel mogelijkheden hebben. Wel wijst ze erop dat het niet altijd eenvoudig is. "Een dwangsom opleggen kan. Maar vaak kunnen de betrokken huurders dat niet eens betalen."

Bijna een kwart (22 procent) van de Nederlanders heeft volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek soms last van burenruzies. Vijf procent kampt hier vaak mee.