Horeca moet vanaf juli 2014 helemaal rookvrij zijn

Vanaf 1 juli volgend jaar mag in geen enkele horecagelegenheid meer worden gerookt. Dat is het streven van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), zo laat hij vrijdag weten. Hij gaat tegelijkertijd wel in cassatie tegen een arrest van het hof in Den Haag over roken in kleine cafés. Dat besliste in maart dat de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés niet rechtsgeldig is.

Met het volledige verbod komt Van Rijn tegemoet aan de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. "In de afgelopen jaren is er veel en lang gediscussieerd over het rookverbod in de horeca. Nu is besloten dat de horeca volledig rookvrij wordt, is het van belang om aan die discussie een einde aan te maken met een nieuw, stevig juridisch fundament voor een honderd procent rookvrije horeca", stelt Van Rijn.

De rechters van het gerechtshof in Den Haag baseerden zich bij hun beslissing op een internationaal verdrag over tabakontmoediging. Volgens het hof heeft een onderdeel van dit verdrag rechtstreekse werking in Nederland, terwijl de rechtbank eerder had geoordeeld van niet. Om uitsluitsel te krijgen en om de juridische discussie te beëindigen, legt de bewindsman de zaak nu voor aan de Hoge Raad.

Een nieuw fundament voor een volledig rookvrije horeca is volgens Van Rijn niet van vandaag op morgen geregeld. "Zorgvuldigheid is nu nodig zodat er straks voor iedereen definitief helderheid is." De wetswijziging die nodig is om dit verbod te kunnen afdwingen, wordt voor oktober naar de Tweede Kamer gestuurd.

De staatssecretaris gaat de handhaving van het rookverbod beperkt uitbreiden. Maar met handhaving alleen kan nooit een volledig rookvrije horeca worden gerealiseerd. "We doen wat we kunnen met controles, waarschuwingen en boetes maar de financiële middelen voor handhaving blijven beperkt, zeker in deze tijden. Uiteindelijk moeten wij met elkaar toe naar een stevigere sociale norm, het moet normaal worden dat er nergens in de horeca wordt gerookt."