ABN AMRO ziet olieprijzen verder dalen

De olieprijzen zullen de komende jaren verder dalen. De Amerikaanse en de Europese economie profiteren daarvan, doordat de lasten voor consumenten en bedrijven dalen. Dat stelt ABN AMRO in een vrijdag verschenen rapport.

ABN AMRO verwacht dat de prijs voor een vat Brent-olie verder daalt van ongeveer honderdtwintig dollar (92 euro) in februari naar zo'n negentig dollar in het tweede kwartaal. Op dit moment staat de olieprijs rond de honderd dollar. ABN AMRO verwacht dat de prijzen de komende twee jaar blijven schommelen tussen de negentig en honderd dollar.

De bank stelt dat de wereldeconomie ongeveer een procent harder kan groeien, als de olieprijs op het huidige niveau blijft. Vooral Amerika en Europa profiteren van de prijsdaling, omdat deze regio's veel olie importeren. Zowel de Verenigde Staten, als de eurozone kunnen de stimulans voor de groei gebruiken. De eurozone krimpt al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar. De Amerikaanse groei lijkt af te zwakken door de bezuinigingen van de overheid.

ABN AMRO stelt dat er wel een nadeel zit aan de lage energieprijzen. Investeringen in duurzame energie worden erdoor ontmoedigd, waardoor de wereld afhankelijk blijft van kolen en olie.