WADA krijgt bloedzakken Fuentes niet

Het WADA krijgt geen toestemming om de bij dopingarts Eufemiano Fuentes aangetroffen bloedzakken te onderzoeken. De rechtbank in Madrid bepaalde dinsdag dat al het bewijsmateriaal na de rechtszaak zal worden vernietigd. Het wereldantidopingagentschap hoopte met de bloedzakken via dna-onderzoek alsnog bedriegers op het spoor te kunnen komen.

Bij een inval in de praktijk van Fuentes werden in 2006 tientallen bloedzakken in beslag genomen die waren voorzien van codenamen. Wielrenners als Jan Ullrich en Ivan Basso werden ontmaskerd, maar anderen ontsprongen de dans. Fuentes gaf tijdens de rechtszaak toe ook voetballers, tennissers, boksers en atleten te hebben behandeld.

Het WADA had een verzoek ingediend om na afloop van de rechtszaak alsnog de bloedzakken in handen te krijgen om deze verder te onderzoeken. De Spaanse rechter stak daar dinsdag een stokje voor.

Fuentes werd als spil in dopingzaak Operacion Puerto veroordeeld tot een celstraf van een jaar en een beroepsverbod. Omdat hij een blanco strafblad heeft, zal hij echter niet daadwerkelijk achter de tralies belanden.

De veroordeling van Fuentes is gestoeld op het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters. Omdat Spanje in 2006 nog geen dopingwetgeving kende, was dat de enige mogelijkheid om de voormalig gynaecoloog voor de rechter te brengen. Fuentes heeft de mogelijkheid om tegen de straf in beroep te gaan.