Saudi's komen op voor vrouwenrechten

Saudi-Arabië staat niet echt bekend als een bastion van vrouwenrechten. Toch willen ze het land ook leuker maken voor vrouwen. Daarom zijn ze nu een campagne begonnen tegen huiselijk geweld.

Een spraakmakende poster toont een dame in boerka, met een blauw oog. Eronder staat: "Sommige dingen kunnen niet verstopt worden: samen opkomen tegen mishandeling van vrouwen." De organisatoren van de campagne gaan voor 'juridische bescherming tegen mishandeling voor vrouwen en kinderen in Saudi-Arabië'.

De campagne wordt georganiseerd door de Koning Khalil Stichting, die zich inzet voor de economische en sociale samenwerking in Saudi-Arabië. De vooraanstaande Saudische vrouwenrechtenactiviste prinses Amira al-Tawil ziet de campagne als een goede stap vooruit: "Sommige mishandelde vrouwen kennen hun rechten binnen de islam niet, en veel mishandelde vrouwen kennen hun rechten binnen onze wetgeving niet. Daarom is het belangrijk om vrouwen - vooral in rurale gebieden - hun rechten duidelijk te maken."

De Saudische vrouw op de straat is echter minder enthousiast. Huisvrouw Howaida is terughoudend: "Deze campagne is een begin. Maar ik denk ook dat veel vrouwen hun echtgenoten niet aan durven te geven, gewoon omdat ze te bang zijn." Straatverkoopster Umm Mohammed is echter ronduit sceptisch: "Iedereen weet dat het gebeurt. [..] Als ze ons iets zouden vertellen dat we niet weten, zou dat iets zijn. Maar wat als we het al weten? Gaan ze die vrouwen helpen?"

Volgens Umm is de campagne slechts een druppel op een hete plaat: "Hopelijk zal het helpen, maar dat is slechts voor lichamelijke mishandeling. Wie doet iets aan de psychologische en emotionele mishandeling die vrouwen als ik ondergaan? Vrouwen hier hebben zoveel problemen, en huiselijk geweld is er slechts één van."

Daarbij verwijst ze naar het feit dat vrouwen in Saudi-Arabië nog steeds veel essentiële mensenrechten ontzegd wordt. Vrouwen mogen bijvoorbeeld niet autorijden, zonder toestemming van hun man mogen ze niet reizen of studeren, en verkrachting binnen het huwelijk is nog steeds volledig legaal.