Karzai geeft betalingen door CIA toe

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft maandag toegegeven dat de Amerikaanse regering de zijne de afgelopen tien jaar geld heeft toegestopt. Maar het ging volgens Karzai om kleine bedragen, die aan onder meer de hulp aan gewonden werden besteed.

De Afghaanse president verweerde zich tegen de aantijgingen die maandag in de New York Times verschenen. De Amerikaanse krant onthulde dat de inlichtingendienst CIA de Afghaanse raad voor nationale veiligheid tientallen miljoenen dollars heeft toegeschoven. Het geld werd in koffers, rugzakken en soms gewoon in een plastic tas bij Karzais kantoor bezorgd.

Bekend was al dat de CIA een aantal verwanten en naaste medewerkers van Karzai geldelijk steunde. Dat de president zelf ook grote bedragen ontving was dat niet. Karzai bezwoer maandag, op bezoek in Finland, dat het geld ten goede kwam aan de hulp aan gewonden en zieken, huisvesting en andere 'werkkosten'.

''We noemden het spookgeld'', zei Khalil Roman, in de periode 2002-2005 plaatsvervangend stafchef van Karzai, in de Times. ''Het kwam in het geheim en verdween weer in het geheim.''

De krant liet verscheidene ingewijden in Washington aan het woord die erop wezen dat van de opzet van de financiële steun niets is terechtgekomen. Het vergrootte de invloed van de Verenigde Staten op de regering Karzai niet, maar leidde juist tot meer corruptie en vergrootte de macht van de krijgsheren. ''De grootste bron van corruptie in Afghanistan vormden de VS'', zei een door de Times geciteerde Amerikaanse zegsman.

Niet alleen de VS hebben veel contanten naar Kabul gebracht. Ook Iran heeft Karzai in het verleden grote sommen geld toegestopt.