'Accountants misbruiken insiderskennis belastingen'

De vier grote accountantskantoren misbruiken hun kennis vanuit hun advieswerk voor de Britse overheid om private klanten belastingen te laten ontduiken. Die beschuldiging komt van een commissie van het Britse Lagerhuis. Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PwC zouden niet langer voor de Britse overheid mogen werken om 'dit belachelijke belangenconflict' te stoppen, vindt de commissie.

"De grote accountantskantoren hebben veel macht in de belastingwereld en hebben een ongezond innige relatie met de overheid", zei voorzitter van de commissie en lid van de " Margaret Hodge vrijdag.

In een vrijdag gepubliceerd rapport constateert de commissie dat partners van de accountantskantoren afwisselend 'stroper, boswachter en dan weer stroper' zijn. Hierdoor is het volgens de commissie moeilijker om belastingontwijking te voorkomen.

De laatste tijd is er veel te doen rond belastingontwijking in Groot-Brittannië. Vorig jaar beschuldigde dezelfde commissie grote bedrijven als Amazon, Google en Starbucks van immoreel misbruik van gaten in de belastingwet.

De Britse regering heeft inmiddels toegezegd belastingontwijking tegen te willen gaan. Het ministerie van financiën heeft het rapport over de rol van accountants echter van de hand gewezen. De conclusie van de commissie zou 'weinig verband houden met de realiteit' van de overheid.

De accountantskantoren hebben de beschuldigingen ook van de hand gewezen. "We ontkennen dat er geen duidelijke lijn bestaat tussen acceptabele belastingplanning en agressieve belastingontwijking", zegt Bill Dodwell van Deloitte. "We hebben een belangrijke rol om onze klanten de wetten beter te laten begrijpen."