Koningsspelen van start na opening in Enschede

De Koningsspelen zijn vrijdag even na 09.30 uur officieel geopend door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Onder toeziend oog van zo'n duizend leerlingen van twee basisscholen in Enschede verklaarden zij met een fluitsignaal de speciale sportdag voor geopend. In een kort interview met het Jeugdjournaal gaf het kroonprinselijk paar aan 'best een beetje zenuwachtig te zijn geweest' voor de Koningsspelen.

Voor prinses Máxima zijn de Koningsspelen haar laatste openbare optreden als prinses. Willem-Alexander zal voor het laatst in de hoedanigheid van prins optreden tijdens de opening van een roeibaan vrijdagmiddag in de Eendragtspolder.

Prinses Máxima liet aan het Jeugdjournaal weten dat ook de prinsesjes zenuwen hadden voor de eerste Koningsspelen. Volgens prins Willem-Alexander maakten hun dochters zich onder meer druk over wat ze precies gingen doen en met wie hun tegenstander zou zijn. De prinsesjes lopen onder meer een sponsorloop voor kankerfonds Kika.

Prins Willem-Alexander liet verder weten zijn 46e verjaardag zaterdag met familie en vrienden te zullen vieren. De prins sprak van 'stilte voor de storm' en liet weten zich helemaal klaar te maken voor 30 april.

Minister-president Mark Rutte (VVD) wenste via Twitter alle kinderen mooie Koningsspelen. "'Ik wens alle kinderen die meedoen een fantastische dag!"

De Koningsspelen zijn een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging. Zo'n 1,3 miljoen kinderen op ongeveer zesduizend basisscholen doen mee. Deelnemende scholen kunnen een ontmoeting winnen met de aanstaande koning, als hij na zijn inhuldiging op bezoek gaat in alle provincies.