'Europese wetgeving grote bedreiging voor privacy'

De databeschermingswetgeving waar het Europees Parlement aan werkt is een grote bedreiging voor de privacy. Het wordt voor inwoners van de Europese Unie bijna onmogelijk te bepalen wie persoonlijke informatie te zien krijgt en hoe die informatie wordt gebruikt. Dat concludeert European Digital Rights, een internationale coalitie waar onder meer het Nederlandse Bits of Freedom onder valt.

De coalitie analyseerde ruim drieduizend amendementen op de wetgeving die door het Europees Parlement werden ingediend. De voorstellen waar een meerderheid voor lijkt te zijn vormen een grote bedreiging voor de privacy, concludeert de coalitie in een rapport dat donderdag wordt aangeboden aan Europarlementariërs.

Zo zou de definitie van toestemming voor het gebruiken van informatie worden afgezwakt, waardoor de kans groter is dat mensen zonder het te weten toestemming geven voor het verzamelen van hun gegevens. Ook zou het voor bedrijven gemakkelijker worden zonder toestemming profielen van mensen op te stellen, wat tot discriminatie kan leiden.

Volgens European Digital Rights bedreigen de amendementen de privacy op nog veel meer manieren. "We roepen leden van het Europees Parlement op om burgerrechten voorop te zetten en tegen deze schadelijke voorstellen te stemmen", schrijft directeur Joe McNamee in een verklaring. Op 29 mei wordt over de privacyregels gestemd.