Naturalis hoopt skelet tyrannosaurus op te graven

Natuurhistorisch museum Naturalis hoopt in de Verenigde Staten het skelet van een Tyrannosaurus rex op te graven. Het zou het eerste originele skelet van de dinosaurussoort zijn dat buiten de VS is te zien. De dinosaurus moet in 2017, bij de opening van het vernieuwde museum, een publiekstrekker worden.

Naturalis werkt samen met expert Pete Larson van het Black Hills Institute, die betrokken was bij eerdere opgravingen van botten van de vleesetende megadinosaurus, die tot dertien meter lang kon worden.

Het museum wil al langer een skelet van een Tyrannosaurus rex in de verzameling en kwam zo in contact met Larson. Hij wees het museum op een plek in Wyoming waar gefossiliseerde botjes van een linkervoet zijn gevonden. Een dergelijke vondst is volgens het museum een veelbelovende aanwijzing dat de rest van het skelet aanwezig is.

Het opgraven begint volgende week maandag en moet voor 18 mei zijn afgerond. Naturalis-directeur Edwin van Huis neemt aan dat het museum straks een heel skelet kan tentoonstellen en spreekt alvast van een 'onvergetelijke mijlpaal'. "We kunnen hier nog decennia aan wetenschappelijk onderzoek aan doen", schrijft hij op de site van het museum.

Resten van de prehistorische reptielensoort zijn alleen in het westen van Noord-Amerika gevonden. Slechts twee skeletten zijn voor meer dan de helft compleet. De bekendste, die de naam Sue heeft gekregen, heeft 73 procent van de botten en staat in het Field Museum of Natural History in Chicago. De ander, Stan, is voor 63 procent compleet en staat in het Black Hills Institute of Geological Research in Hill Cityin South Dakota. In totaal zijn enkele tientallen vondsten bekend, maar meestal gaat het om enkele losse botten.

Naturalis kondigt aan het publiek op zijn eigen website tijdens de expeditie op de hoogte te houden. Ook op de Nederlandse website van National Geographic verschijnt een nieuwsblog.