Europese neushoornbende slaat toe in Iers museum

Een neushoornbende die eerder toesloeg in Nederland, heeft weer van zich laten horen. Drie gemaskerde mannen hebben woensdagavond uit het depot van het nationaal museum van Ierland vier neushoornkoppen gestolen waar acht kostbare hoorns op zaten.

De politie en museummedewerkers lieten donderdag weten dat de dieven vermoedelijk deel uitmaken van een Ierse zigeunerbende. De drie mannen sloegen toe in het depot in Swords, ten noorden van Dublin, en bonden de enige bewaker vast. Hij wist zichzelf uiteindelijk te bevrijden, waarna hij alarm sloeg.

Het museum had nog nooit een dergelijke diefstal meegemaakt, maar was zich wel bewust van het risico dat de neushoorns wel eens het doelwit zouden kunnen worden van dieven. Dit was dan ook de reden dat de koppen van drie zwarte neushoorns uit Kenia en een witte neushoorn uit Soedan vorig jaar uit het museum zijn gehaald.

De acht hoorns hebben op basis van hun gewicht op de zwarte markt een geschatte waarde van ongeveer een half miljoen euro. In landen als China en Vietnam is de hoorn een gewild ingrediënt voor pillen die kanker zouden genezen en seksueel stimulerend zouden werken.

Op de zwarte markt wordt voor de hoorns tot 75.000 euro per kilo betaald, twee keer zoveel als voor goud. Door de jacht op de dieren dreigen drie van de vijf soorten neushoorns in Afrika en Zuid-Azië uit te sterven.

In augustus 2011 werden uit het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam de hoorns van een aan de muur hangende neushoornkop gestolen. Datzelfde jaar liet de Europese politieorganisatie Europol weten dat de Ierse zigeunerbende uit Rathkeale, verantwoordelijk was voor tientallen diefstallen van neushoornhoorns in Europa.


Europese neushoornbende slaat toe in Iers museum (Foto: Novum)