Oppositie hekelt kabinet om werkloosheidscijfers

Oppositiepartijen grijpen de donderdag bekendgemaakte werkloosheidscijfers aan om het beleid van het kabinet-Rutte onder vuur te nemen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat het aantal werklozen in maart met dertigduizend personen is toegenomen tot 643.000 mensen. De werkloosheid is daarmee gestegen van 7,7 procent in februari naar 8,1 procent.

"Dertigduizend werklozen per maand erbij. En Rutte maar roepen dat we nieuwe auto's en huizen moeten kopen", twittert Geert Wilders. De PVV-leider noemt de premier een 'wereldvreemde man'.

Volgens SP'er Paul Ulenbelt laten de cijfers van het CBS zien dat het roer om moet. "Hoe harder het kabinet bezuinigt hoe meer de werkloosheid stijgt", constateert hij.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma spreekt van een 'triest cijfer'. "Rutte denkt met afgedwongen optimisme, naast het CPB, ook het CBS te kunnen verslaan als we allemaal een auto kopen", zegt hij, verwijzend naar uitspraken van Rutte na de presentatie van het sociaal akkoord.

"Maar het kabinetsbeleid moet allereerst gericht zijn op meer banen", stelt de CDA-leider. "De crisis duurt lang, maar we kunnen eruit komen. Dat gaat niet vanzelf en zal niet gemakkelijk zijn. Wat nodig is, is een gefundeerde eenduidige boodschap, consistentie in tijden van crisis en geloofwaardigheid."

D66-leider Alexander Pechtold noemt de werkloosheidcijfers zeer zorgelijk. "Mensen snakken naar zekerheid, over hun baan en hun pensioen. Daar ligt een taak voor de politiek", stelt hij. "Het uitstel van belangrijke hervormingen in het sociaal akkoord en het gebrek aan stabiliteit in de politiek draagt niet bij aan herstel van vertrouwen."

GroenLinks-leider Bram van Ojik is ook geschrokken. "Het is een alarmerend record. Het kabinet moet nu eindelijk in actie komen. Ik vraag al maanden om een banenplan. Dat krijgen we een dezer dagen. Ik wil dat volgende week met het kabinet bespreken. Het plan moet echt duurzame banen creëren, want duizend werklozen per dag erbij is onverteerbaar."