Debat over Dolmatov donderdagochtend

De Tweede Kamer houdt donderdag een debat over het onderzoek naar de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Dat heeft de Kamer dinsdag besloten.

Kamerleden kunnen dinsdag vragen indienen over het vrijdag verschenen rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) over Dolmatov, die in januari zelfmoord pleegde in het detentiecentrum in Rotterdam. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet die woensdag beantwoorden.

Woensdag is er ook een gesprek tussen de Kamer en de onderzoekers van de inspectie. Mogelijk komen ook de advocaat van Dolmatov, Amnesty International en Vluchtelingenwerk aan het woord. Donderdag wordt in de plenaire zaal gedebatteerd.

De IVJ stelde vrijdag dat de overheid 'op meerdere momenten onzorgvuldig heeft gehandeld' ten aanzien van Dolmatov. Zo bleek de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) per abuis in de computer te hebben gezet dat Dolmatov het land uit moest worden gezet. Ook is hij ten onrechte niet in een observatiecel geplaatst, ondanks een eerdere zelfmoordpoging.

Teeven liet vrijdag weten 'diep geraakt' te zijn door de kwestie. Hij heeft maatregelen aangekondigd. Maandag maakte Teeven duidelijk dat hij niet aan aftreden denkt.