'Stoppen met euro duurder dan verdiepen unie'

Het laten mislukken van de euro is vele malen duurder dan het aanhalen van de economische en politieke banden in Europa. Dat zei topman Josef Ackermann van Zurich Insurance Group afgelopen weekeinde in Koeweit. Voorheen was Ackermann bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, de grootste financiële instelling van Duitsland.

"We hebben een verenigd Europa nodig om op gelijke voet te kunnen onderhandelen met andere voorname regio's zoals de Verenigde Staten, China, India en een aantal andere landen", aldus Ackermann. President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgde in juli vorig jaar voor rust op de financiële markten met de belofte er alles aan te zullen doen om de euro te redden. Desondanks zit de eurozone voor het tweede jaar op rij in een recessie en hebben vijf lidstaten noodsteun nodig.

Vrijdag schaarden de EU-landen zich eensgezind achter gemeenschappelijk toezicht op de bankensector. Volgens eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) hoeft de Europese Grondwet niet gewijzigd te worden voor de te vormen bankunie, terwijl Duitsland daar wel op aandringt. "Sommige weeffouten in de opzet van de euro en vraagstukken op het gebied van goed bestuur (governance) worden nog steeds niet adequaat aangepakt", zei Ackermann. "We hebben een diepere integratie en coördinatie nodig onder beleidsmakers op weg naar een bankunie."