'Veel geweld tegen ziekenhuispersoneel'

In ziekenhuizen zijn jaarlijks ruim 4500 gevallen van fysiek en verbaal geweld. In ruim tweehonderd gevallen is het geweld zo ernstig dat de dader een toegangsverbod krijgt. Dat schrijft het AD maandag op basis van eigen onderzoek.

In totaal is 1200 keer sprake van fysiek geweld. Medewerkers worden onder meer geslagen en geschopt. De andere meldingen betreffen vooral bedreigingen en scheldpartijen. De daders zijn vooral drank- en drugsgebruikers en patiënten met psychische problemen. Ook mondige patiënten met een kort lontje die snel hulp eisen, zijn vaak een probleem.

Het AD kreeg van een derde van alle ziekenhuizen inzage in gegevens over fysiek en verbaal geweld. Omgerekend naar alle 93 ziekenhuizen komt het aantal incidenten uit op zo'n twaalf per dag.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemt het aantal incidenten in de krant 'volstrekt ontoelaatbaar'. "Men verleent dag in dag uit met hart en ziel hulp aan mensen die dat nodig hebben. Handen af van onze zorgverleners", stelt ze.